CLUB & VERENIGING

  'Fides' betekent 'vertrouwen'. Vertrouwen als kind, als jongere of als volwassene in jezelf. De Fides-methodiek wil via praktische en zichtbare manieren inzicht geven in jezelf en je omgeving. Om dit zichtbaar te maken is de methodiek o.a. gebaseerd op het gebruik maken van alledaagse 'symbolen'.

  SYMBOLEN

  Stacks Image 861453

  100%

  We accepteren wie we zijn en hoe we zijn en dat laten we ook zien. We zijn goed zoals we zijn.

  Stacks Image 861437

  BALLON

  De ballon staat voor zelfvertrouwen. Aan de staat van de ballon is af te lezen hoe het met de zelfacceptatie (100%) gesteld is. Zelfvertrouwen en zelfacceptatie zijn immers nauw met elkaar verbonden.

  Stacks Image 861421

  OKEE - OJEE

  Ons gedrag wordt erg bepaald door wat we denken. Door ‘ojee en oké gedachten’ te herkennen, krijgen we inzicht in ons gedrag. We leren hierdoor anders te handelen en daarmee de (vaak) irreële angsten en onzekerheden positief om te buigen.

  Stacks Image 861405

  MATROESJKA

  Is een hulpmiddel om onszelf en anderen duidelijk te maken hoe we ons voelen. Het helpt ons om fijne en minder fijne gevoelens te accepteren, om er beter mee om te gaan. Ze zijn er en gaan ook weer voorbij. Het kan ons ook laten zien dat gevoelens, over iets dat niet met ons te maken heeft, te diep binnenkomen. Dat we ervoor kunnen kiezen om het los te laten.

  Stacks Image 861502

  RUGZAK

  We hebben als het ware een onzichtbare rugzak. De hele dag maken we vanalles mee en dat levert, samen met onze gedachten, allerlei gevoelens op. Deze ervaringen en de betekenis die we er aan gegeven hebben, hebben invloed op ons gedrag. Het is daarom belangrijk om met anderen te delen wat er in onze rugzak zit. Dan begrijpen we beter waarom we (of anderen) op bepaalde momenten reageren zoals we reageren.

  Stacks Image 861486

  SLEUTELBOS

  We zouden een probleem voor kunnen stellen als een gesloten deur. Om die deur te openen, hebben we een passende sleutel nodig. Als we een bos vol sleutels hebben, zit er bijna altijd wel eentje bij die past. We weten echter meestal niet meteen welke dat is. Aan de sleutelbos zit ook een grote sleutel. Met deze sleutel, die staat voor het vertrouwen dat er een oplossing is, gaan we sleutels proberen tot we de meest werkzame gevonden hebben.

  Stacks Image 861470

  DOMINO

  Beeldt meeloopgedrag uit en geeft daarmee inzicht in groepsprocessen. Met voldoende moed en zelfvertrouwen (1 ballon) lukt het steeds beter om ons niet mee te laten voeren, maar om ‘eruit te stappen’.

  AANBOD

  Fides is voor jong en oud. Hier vind je een overzicht van de aangeboden activiteiten.

  Positief trainen en coachen

  Iedere vereniging heeft baat bij goede, enthousiaste en gepassioneerde trainers en coaches. Mensen die verder kijken dan winnen en verliezen! Trainers en coaches die kunnen bouwen aan een team met zelfvertrouwen, betrokkenheid en verbondenheid maken het verschil voor de club, het team, de individuele speler en de ouders. Een nog betere trainer/coach kun je worden door af en toe kritisch naar jezelf te kijken!

  Lees meer
  My Image
  My Image

  OVER ONS

  'Fides' is door Henk & Ingrid de Visser vanaf 1999 ontwikkeld en gaandeweg verder vormgegeven. Hieronder meer informatie over wie wij zijn.

  Henk en Ingrid de Visser

  De methodieken van “Fides” zijn door ons stapsgewijs ontwikkeld en vormgegeven. Vanuit het onderwijs (Henk) en de zorg (Ingrid) hebben we ruime ervaring op het gebied van zelfvertrouwen en weerbaarheid bij kinderen, leerkrachten/coaches en ouders. Vanaf het jaar 1999 hebben wij onze ideeën, ervaringen en intenties gepassioneerd vorm weten te geven binnen 'Fides' en zorgen we ervoor dat Fides zich blijft ontwikkelen. Met ruimte, begrip, liefde en grenzen werken we samen aan inzicht, zelfvertrouwen, weerbaarheid en welbevinden.


  Engbert Braam

  Na ruim 14 jaar ervaring als leerkracht en 4 jaar als directeur van een basisschool merkte ik dat mijn drijfveer vooral ligt bij de inzet op sociaal emotionele ontwikkeling. Na contact met Henk en Ingrid de Visser zag ik dat deze methodiek een antwoord is op de vraag wat scholen nodig hebben voor een praktische en doeltreffende aanpak van sociaal emotionele ontwikkeling, zowel voor de kinderen als de leerkrachten en ouders. Na een training bij hen, in combinatie met een Post HBO-opleiding Professioneel Coachen, is medio 2012 Fides Noord van start gegaan...

  Jan-Jaap Klomp

  Als leerkracht en IB-er heb ik jarenlange ervaring binnen het onderwijs. Sinds  2016 assisteer ik Engbert, waar mogelijk, bij de clinics op scholen. Met mijn ervaring, scherpe blik, kennis en relativeringsvermogen ben ik een waardevolle kracht binnen het Fides-team. Naast het werken voor Fides geef ik ook ICT-trainingen aan voornamelijk leerkrachten en docenten.

  Teuntje Versluis

  Sinds 2009 ben ik met veel passie werkzaam binnen het PO. Zoeken naar vragen die schuilgaan achter gedrag hebben mij vanaf moment één geprikkeld. Ik wil graag alle kinderen dezelfde kansen  bieden. Ik ben gestart als leerkracht, bouwleider geworden en na mijn studie Onderwijskunde aan de Universiteit Utrecht verdergegaan als directeur in het PO én onderwijsadviseur. Zo hoop ik, vanuit een veilig klimaat, mijn steentje bij te dragen aan goed onderwijs voor elk kind. Als directeur heb ik mogen ervaren hoe je met Fides een Sterk Pedagogisch Klimaat kunt creëren binnen je school. Fides is een methodiek die  past bij mijn ‘zijn’ als mens. Inzicht krijgen in jezelf en in de ander en samen vanuit een positieve blik werken aan meer zelfvertrouwen bij kinderen, leerkrachten en ouders werkt! Ik ben dan ook onwijs blij om Fides verder te mogen verspreiden en begeleiden binnen verschillende scholen en groepen. (Piek onderwijsadvies)

  François Steegs

   Als bevlogen leerkracht heb ik kennis mogen maken met Fides. Een methodiek die volledig past bij hoe ik wil kijken naar gedrag van kinderen. Hoe kunnen we samen zorgen voor een prettig klimaat in de groep en op welke manier kunnen kinderen elkaar daarin ondersteunen? Ieder mens heeft te leren en zo ook iedere leerkracht. Ik weet antwoorden te vinden op vragen van kinderen door het gesprek aan te gaan, de groep verantwoordelijk te maken en zelfvertrouwen te vergroten. Heel graag rol ik Fides verder uit binnen het onderwijs! Ik kijk uit naar alle kinderen, leerkrachten en ouders die samen met ons mogen groeien om te komen tot een fijn klimaat. (Piek onderwijsadvies)

  WEBdeerSIGN image
  • (0413) 29 12 61
  • info@fides-wbt.com
  • www.fides-wbt.com

  Fides
  Nieuwlandsestraat 33
  5473 RT Heeswijk-Dinther